Saturday, 15 January 2011

11.01.11 =>

Askum!!!! Today is 11 January 2011 aka 11.01.11.. Wat a special date.. Just happen once in life time.. Because de date is special, so I also do something special today-BLOOD DONATION..

I’m ver very happy!!! Pasal selama 18 tahun Sh hidup, today is my first time derma darah!!!
Ckp org everything should have de first time… Selalu Sh dgr pasal org derma, but this time I’m do it by myself, n it is very coolllll!!!

I’m glad. Cause Sh x ada history takut dgn jarum or blood.. So, x le nervous sgt.. Just, yela first time kan? So, nervous dkat first time je la…^^

Kali ni, activity blood donation diadakan kat dewan mini.. Sh g dgn Muna, sbb kitaorg x de kerja nak bt time tu, memandangkan dah x ada class, den minat nak derma darah, so kitaorg daftar la utk derma darah.. Tgh isi2 borang, nampak la Zamir …. So, kita betiga teruskan niat murni ktaorg…^^

video

Masuk dlm dewan, mmg gempak.. Mcm2 reaction penderma blh nampak..  Dari yg tua sampai yg  termuda.. X lupa Pak Cik Indrama (Satu-satunya kedai buku kat UiTM Merbok!) , pak mak guard, staf2, lecturer n students..  Salah satunya rakan sebatch kitaorg – Shafiq.. Dia ckp dia nampak Malaikat Maut lalu dpan dia!!!^^


Sempat jg Sh rakam beberapa videos n pictures utk dikongsi bersama  ..

Video ni adalah berkenaan brg2 yg digunakan utk menderma darah..
video


Proses utk menderma darah, mcm biasa lah.. First, Doctor yg bertugas lakukan medical checked up..
Nama pun medical checked up, dia check la, your weight, blood pressure etc. . I used to huv low blood pressure history, but thanks god, it doesn’t effected my condition at that time..
video


After that, I proceed with blood categorized section.. Then, bila result darah dah keluar, proceed pulak dgn report book section .. Actually, bda2 ni just for first time donator ..

Den wen my time, Sh pun duduk di atas kerusi yg serba selesa.. Unfortunately, a problem occurred.. Nurse in charge x jumpa urat darah Sh!!!! Jenuh, diaorg tepuk2, tampar lengan Sh.. But at last, diaorg inject jg..

Ntahlah, sorang nurse ckp dah jpa urat, but I heard another one whispered to the nurse incharge ‘cucuk je lah.. Kang keluar la darah tu!’ Aduh.. rasa mcm nak lari pun ada jugak.. Then fine, at last darah flow jg thru d provided pipe tube (sort of)…

Den, tgh2 darah flow, tetiba nurse yg incharged ckp, darah sh x mengalir !?
Blood Flow.. Take a look at d needle..

video



Suppose donate 300ml, but Sh just donate about 2 5 or 2 6 something.. Pasalnya, urat Sh kecik, den kena donate satu jumlah yg banyak, so urat tu x leh support blood yg flow.. Mcm tu lah nurse ckp..


X kisah le.. However, that time, wen d nurse want to confirm dat my vein cannot support my blood flow, she professionally menari2kan jarum tu di atas lengan  Sh.. Sekejap dia tarik, sekejap dia tolak, den sekejap dia goyang2kan dat needle.. Aduh.. sakit la!!!!!!!! Mmg sakit, sbb dia just bused 2 kali je.. Lepas tu mmg bengkak le lengan Sh..

Inilah bekas lepas derma darah.


But still.. I’m happy.. Selain gain new xperience, sh jugak dpat bantu org yg memerlukan.. I’m happy with dat.. Lg happy klu,  D Cullen’s yg dpt blood sh! Hehehehe..
This  is my BLOOD =>


After dah selesai proses2 tu, kitaorg pun walked away… J


video


Balik le.. Tangan yg menderm agak lengah, den rasa agak letih n sleepy.. But just 4 a while, but just bg penderma normal la..

Ok je...

Kakak kita sorang ni siao tidur sambil tersenyum lg..^^

Bg yg x normal mcm sh ni, yg vein kecik, x jpa vein, etc, mmg lengan korang akan bengkak n lebam2 2-3 hari.. But its ok, x ada side effect pun..
video



Tp, jgn angkat bda berat la  pas derma, give your hand rest.. Tp jgn terover plak! => Klu ada minyak or losyen panas, urutkan dkat area yg menderma, sbb nak kurangkan lenguh2 tgan..

video


I think datz all I can share with u all.. Harap dpt lg derma pada masa akan dtg.. believe me, it will b de new whole xperience.. Mayb korang takut .. Tp once jarum tu dah masuk, x kan rasa2 apa! Cayalah!

Saturday, 8 January 2011

Elaun Asasi SEM 2

Hola!!!
Apa yg korang akan buat jika diberi RM1900 secara percuma? Dengan syarat korang hanya perlu belajar utk 1 tahun setengah...

Senang kan nak dpt dut skrg? => Actually not too simple la.. Still, korang kena workhard jugak.. Tapi x la teruk mcm pulun SPM dulu..

So, bgun je dr tidur pada hari Rabu, 29 DECEMBER 2010, sy dikejutkan dgn satu msg drpada salah stu my colleague yg berbunyi sebegini :

 ' Askum, sarah, duit elaun dah masuk tau....'

Wah... x dpt digambarkan perasan ku ketika itu, ibarat, berbunga-bunga, muka ku berseri-seri kalahkan raja sehari wpun x mandi lg.. hehehehe
So, sy g dapatkan me mdm aka me mum, n tell her de SUPERB GOOD NEWS...
Unfortunately, my mum said: " Betul ke Along? Jgn nak main2..."

Waktu itu, sy hampir berputus asa utk meyakinkan emak sy.. So, sy pun buka le FACEBOOK..
Kan betul elaun dah masuk! Hampir every posting ada perkataan 'ELAUN'...
Lg tragis ada yg siap upload gambar RESIT ATM BANK ISLAM..




Sy pun berlari2 anak ke arah emak sy, sambil memegang laptop pasal nak tujuk resit yg diuploadkan oleh salah seorg rakan FB sy.. Haaaahhhh.. Br mak percaya..

So, apa lg? Tangga 31 DEC 2010, selepas selesai urusan pembayaran yuran university, yuran kolej etc, etc,etc...
Sy wif me mum, n adik2 ku meyerbu la AEON JUSCO BANDAR PERDA..


Mmg best... Ye la, duit tgh penuh poket kan...;)

Mmg puas dpt belanja adik2, xpecially me mum! (Ayah x ikut, pasal kerja..)
Pada awalnya, mak sy x berapa setuju sy berbelanja sbb mak ckp tu duit sy.. Tp, apabila dipujuk akhirnya mak setuju jg... :)

Selepas puas shopping di tingkat dua, kitaorg turun ke tingkat bawah.. Dan di sini la sy memenuhi janji2 pada adik2 kesayangan sy...

Kenny Rodger Rooster




Kesian dia, org lain makan ayam, dia mkn buah ja...

Tu, mak dah suapkan..

Klu korang pandai, bda apa yg color green kat pinggan adik sy? =>

Tension..tension.. buah je?

Yg ni pinggan sy..hehehehe

Ni pinggan angah..

KFC lg sedap!






Baskin Robin



Kecik je bda ni, tp harga nak dakat RM10...




Wpun, x le semahal seperti yg dibayar oleh kedua parents sy apabila diaorg belanja kami, tapi sy puas la, dpt belanja diaorg... Mana tahu kot2 umur x panjang, x le regret nanti... :)



Well, utk diri sy pulak..
 Ini yg sy belanja :

Popular





(Dah menjadi lumrah sy, klu adik duit, even ckit.. mti serbu popular cari de latest novel yg kuar.. Mmg dah adat, even 1 family pun mcm tu.. Tp bkan semua la beli novel.. sy je..^^  But dis time, sy x dpt cari novel yg berkenan dihati.. So, sy just belanja adik sy yg kecik tu je...X pe, sekali skala....)

Buffalo External HD


Nilah External Hdd tu... Besar...



 (Al kisah, nak beli Portable HD, memandangkan sy x ada xperience, so sy main ckp je, bila salesman tu bg HD sy pun ambik je, wpun pelik kenapa kotaknya besar. Tp, salesman tu ckp " Aya, 1TB ma.. Mesti besar punya la.. " Sampai rumah, br perasan.. =P)

Philips GoGear 2 GB MP3 Player


Mmg dia kecik, but sound dia best.. blh upload lebih kurang 450 buah lagu..



(Ni pulak pasal sy suka dgr music, previously, hp sy rosak pasal sy sll dgr music. So, in order to avoiding bda tu terjadi lg, sy pun beli MP3 player tu... +>)

Sony Ericsson ELM


Isn't it beautiful? Mesra alam lg... Harga pun x mahal sgt..



(As I mentioned just now , hp rosak kan? So, beli la lg satu.. simple as dat.. =)

Battery Jam Tangan

(Haa.. yg ni .. pasal cuti mid sem 1 minggu, terlupa nak  bawa balik watch tu.. Bila buka sem, sy dapati battery dah abis.. So, memandangkan 4 Jan hanya ada 1 je class diman others telah dicancelkan, den, sy dgn Muna pun g Village Mall utk lunch.. Pasal Dining, foodcourt n cafe kat U dah penuh...hehehehehe..
Lpas lunch, sy jpa kdai jam kat Tesco, so sy tkar le battery jam tu.. My favourite tau.. Pasal mak yg bagi.. =>)

Telekung

(Ni pun beli kat area Village Mall pada hari yg sama tukar battery jam.. Tp yg satu ni beli kat Alamoda.. Sy cari telekung putih yg kosong.. But at last, x jpa jg... So, beli jg, tp telekung fully putih, which bunga dia pun putih jgak... x pe la... =>)

Personal Care Items

(Yg ni, ala.. normal  la.... dah abis.. beli la lain.. cuma bezanya, normally mak n ayah yg belikan, but dah dpt elaun kat, beli  la sendiri.. jgn nak ngada-bgada! ahaks! =>)

Seluar Jeans Panjang sehelai


ni lah seluar setan tu.... 



(Item ni, mmg sudah lam ditunggu.. bukan x mampu nak beli, sbb sy x kisah pasal brand, pasar malam ke, market, hentam je.. cuma , ntah le, mayb x sampai seru kot.. so, asyik tangguh je nak beli.. barang ni mmg agak important jugak la.. cause I huv no long Jeans 2 be honest.. Ada pun yg dah x muat nak pakai n yg tgh tgu hari nak terkoyak.. So, dah alang2 kuar ke Vilage Mall ari tu, singgah di FOS.. Ushar2, aik! Ada yg muat dgn sy, harga pun ok la... Apa lg, setelah penat Muna memberi galakkan dan sokongan.. Sy pun belilah.. Bukan apa, kesian Muna penat2 bg galakkan ye x? :P)

Bayar hutang

(Kes ni, time cuti sem 3 bulan ari tu la... Poket mmg kosong betul.. Nasib baik ada adik.. blh bt pinjaman peribadi kat dia... Den, bayar duit raya.. al kisah, adik sy yg no3 tu blajar puasa, sy janji dgn dia sehari seringgit, mana nak tau dia hentam puasa 30 hari penuh! Mmg masaklah... Wpun bgitu, I'm proud wif him, br 5 tahun dah puasa penuh.. Zaman sy dulu darjah satu br puasa penuh.. itu pun dah dikira awal.. piraahhhh!!!:P)

Itu je kot yg boleh dikongsi.. Akhir kata, tq KPTM sbb bg elaun!!!! N Syukur Alhamdulilah sebab Allah pemudahkan segala urusan pembelian Sh kali ini...